سامانه ضد سرقت علمی رونمایی شد
با حمایت ستاد فناوری اطلاعات، ارتباطات و میکرو الکترونیک معاونت علمی؛

سامانه ضد سرقت علمی رونمایی شد


زمان مطالعه : 2 دقیقه
کد خبر : 21106
سامانه مشاهبت یاب متنی در مقالات فارسی تحت نام «همتاجو» با حمایت ستاد فناوری اطلاعات، ارتباطات و میکرو الکترونیک معاونت علمی رونمایی شد.

سامانه مشاهبت یاب متنی در مقالات فارسی تحت نام «همتاجو» با حمایت ستاد فناوری اطلاعات، ارتباطات و میکرو الکترونیک معاونت علمی رونمایی شد.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی معاونت علمی، سید مجتبی هاشمی دبیر ستاد فناوری اطلاعات، ارتباطات و میکرو الکترونیک معاونت علمی لزوم صیانت از حقوق مولفان و محققان را از ضرورت های انجام این طرح خواند و گفت: سامانه «همتاجو» حاصل یک طرح پژوهشی است که توسط جهاد دانشگاهی و با حمایت حمایت ستاد فناوری اطلاعات، ارتباطات و میکرو الکترونیک معاونت علمی طراحی و پیاده سازی شده است.

وی گفت: لزوم صیانت از حقوق مولفان و محققان و تضمین فضای درستکاری علمی در چهار چوب اخلاق علمی از ضرورت های این طرح بوده است که در این زمینه مسلما حاکمیت نیز می تواند نقش مهم و سازنده ایفا کند که همان آگاه سازی، آموزش، ترویج اخلاق علمی و پیشگیری از وقوع سرقت علمی خواهد بود.

تشخیص سرقت مطالب علمی با الگوریتم های هوش مصنوعی

هاشمی با اشاره به مشخصات سامانه همتاجو بیان کرد: نرم افزار تشخیص سرقت علمی همتاجو، سامانه ای تحت وب است که با استفاده از الگوریتم های هوش مصنوعی میتواند شباهت های متنی موجود میان مقاله علمی مشکوک را با مجموعه مقالات علمی پژوهشی کشور در پایگاه SID استخراج کرده و با استفاده از روشی هوشمند نتایج را بر اساس میزان مشابهت نمایش دهد. قاعدتا این خروجی نیازمند برسی نهایی توسط یک انسان خبره به عنوان داور یا ارزیاب است، تا با توجه به ساختار جمله و اهمیت آن در نوشتار، نسبت به سرقت یا عدم سرقت علمی آن نظر نهایی کارشناسی را ارائه دهد.

دبیر ستاد فناوری اطلاعات، ارتباطات و میکرو الکترونیک معاونت علمی در ادامه با تاکید بر اهمیت راه اندازی سامانه ضد سرقت علمی بیان کرد: از ویژگیهای این سامانه، امکان تشخیص جابجایی کلمات، قابلیت شناسایی عبارات جایگزین شده و کشف سرقت علمی بازنویسی شده بر مبنای شبکه معنایی (SEMANTIC NETWOEK) و روش های مشابهت یابی معنایی است. به این ترتیب از نقاط  قوت این سامانه، تشخیص سرقت معنایی حاصل از بازآرایی معنایی جملات است. بر این اساس ادغام دو جمله در یک جمله و یا شکستن یک جمله به دو جمله قابل تشخیص است. ویژگی دیگر این سامانه، اهمیت دادن به بخشهای خاص مقاله بر اساس اهمیت آن بخش در امر سرقت علمی است.  

هاشمی گفت: سامانه « همتاجو» تمامی مقالات و نشریات علمی منتشر شده در پایگاه نشریات جهاد دانشگاهی (SID)  را تحت پوشش قرار داده است. این سامانه مرتبا پایگاه داده های خود را بروز میکند.

وی همچنین اظهار کرد: فاز بعدی این سامانه، توسعه سیستم تشخیص مشابهت بین زمانی است تا سرقت ترجمه را نیز پوشش دهد.

تولید پیکره ارزیابی به منظور بررسی صحت عملکرد سامانه

وی درادامه بیان کرد: نکته دیگر در این طرح، تولید و ایجاد پیکره های زبانی به منظور ارزیابی به منظور ارزیابی سیستم های مشاهبت یاب و برای استفاده محققان حوزه پردازش زبان طبیعی است که جهاد دانشگاهی با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری آنها را تحت عنوان « پیکره های همتا» و تحت عناوینی چون پیکره مشابهت یابی همتا -4، پیکره مشابهت یابی همتا-2 و پیکره مشابهت یابی همتا-1 معرفی و به جامعه دانشگاهی ارائه کرده است.

پایان پیام/32

 

تصاویر

نظرات شما
تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی،
خیابان لادن، پلاک 20 (کد پستی : 1991745681)
تلفن : 83530
ایمیل : pr@isti.ir
بیشتر بخوانیم