در نشستی با حضور فعالان دانشگاهی حوزه هوشمصنوعی بررسی شد:
سهم و جایگاه فناوری هوشمصنوعی در فهرست کالا و خدمات دانشبنیان
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری، هدف از برگزاری این نشست، هم فکری با اهالی دانشگاه در خصوص جایگاه فناوریهای مرتبط با حوزه هوشمصنوعی در اصلاحیه فهرست کالا و خدمات دانشبنیان بود و دغدغه این جاگذاری در قالب دو پرسش کلیدی در این جلسه طرح شد؛ نخست اینکه آیا میتوان فناوری هوشمصنوعی را به مثابه یک فناوری خالص (pure) دید و دوم اینکه چقدر میتوان دستهبندی جداگانهای برای این جنس فناوری در فهرست کالا و خدمات دانشبنیان تعریف کرد؟
تورج امرائی، معاون توسعه شرکتهای دانشبنیان در این نشست طی سخنانی گفت: توسعه مبانی علمی و زیرساختی هوشمصنوعی از سوی دولت چهاردهم به معاونت علمی محول شدهاست و از این رو، هوشمصنوعی از موضوعاتی است که در این دوره برای معاونت علمی از اهمیت و جایگاه بالایی برخوردار است و بر این اساس بخشهای مختلف معاونت علمی هر یک به سهم خود میکوشند تا این مسئولیت را به انجام برساند.
وی ادامه داد: از اقدامات مهم معاونت توسعه شرکتهای دانشبنیان، مشخصکردن و تدوین فهرست کالا و خدمات دانشبنیان است که نسخههای مختلفی از این فهرست در سالهای گذشته انتشار پیدا کردهاست و برای آنها که میخواهند در اکوسیستم دانشبنیان فعالیتکنند، به عنوان چراغ راهنما عمل میکند.
به گفته او، این فهرست از سال ۱۴۰۰ به بعد اصلاح نشده و این مهم به تازگی در دستور کار معاونت توسعه شرکتهای دانشبنیان قرار گرفته و از سازوکار مشخصی برخوردار است.
امرائی با بیان اینکه 9 حوزه فناوری در فهرست اصلاحشده کالا و خدمات دانشبنیان تعریف شدهاست، گفت: فناوری زیستی- کشاورزی و صنایع غذایی، دارو و فرآوردههای پیشرفته حوزه تشخیص و درمان، مواد پیشرفته و محصولات مبتنی بر فناوریهای شیمیایی، ماشینآلات و تجهیزات پیشرفته، وسایل ملزومات و تجهیزات پزشکی، الکترونیک- فوتونیک- مخابرات و سیستمهای خودکار، فناوری اطلاعات و ارتباطات و نرمافزارهای رایانهای، خدمات تجاریسازی و حوزه صنایع فرهنگی صنایع خلاق و علوم انسانی و اجتماعی از جمله این حوزههای نهگانه هستند و کار تدوین و اصلاح فهرست کالا و خدمات بر مبنای این حوزه نهگانه صورت گرفتهاست و بنا داریم یک حوزه جدید مرتبط با فناوری هوش مصنوعی را نیز به این فهرست اضافه کنیم. از این رو، دغدغه اصلی ما از برگزاری این جلسه بررسی جایگاه این دسته فناوری در فهرست کالا و خدمات است.
در خلال این جلسه هماندیشی دو دیدگاه شکلگرفت؛ برخی بر این باور بودند که فناوریهای مرتبط با حوزه هوشمصنوعی آن چنان در زیستبوم علم و فناوری نفوذ و رسوخ کردهاست که اساسا نمیتوان ساحت مستقل و مجزایی برای آن قائل شد و در مقابل گروهی بر این باور بودند که اگر فناوری هوش مصنوعی را از محصولی جدا کردیم و آن محصول عملکرد خود را از دست داد، میتوانیم آن محصول را به شکل مستقل در دسته فناوری هوشمصنوعی قرار دهیم.
با این حال، در پایان این جلسه این گونه جمعبندی شد که هوشمصنوعی و فناوری آن هم میتواند در دل حوزههای نهگانه جا بگیرد و هم اینکه از این ظرفیت برخوردار است که خود صاحب فناوریهایی شود که به مثابه یک حوزه مستقل در این فهرست بنشیند اما نکته دیگری که در این جلسه به جمعبندی نرسید و به جلسه بعدی موکول شد، تدوین روال جدیدی برای احصا دانشبنیان بودن محصولات مرتبط با هوش مصنوعی بود.
پایان پیام/
#15
Send to friends