عبور صادرات دانش‌بنیان‌ها از دو میلیارد دلار تا پایان امسال/ تکمیل زنجیره‌های ارزش اقتصاد به کمک دانش‌بنیان‌ها
دهقانی در گفت‌وگوی ویژه خبری سیما خبر داد

عبور صادرات دانش‌بنیان‌ها از دو میلیارد دلار تا پایان امسال/ تکمیل زنجیره‌های ارزش اقتصاد به کمک دانش‌بنیان‌ها


زمان مطالعه : 6 دقیقه
کد خبر : 95741
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهور از فراتر رفتن میزان صادرات شرکت‌های دانش‌بنیان از دو میلیارد دلار تا پایان امسال و عزم جدی برای رفع نیازهای صنایع به دست این شرکت‌ها گفت.

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع‌رسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، روح الله دهقانی که شب گذشته در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری سیما با موضوع بازدید رهبر معظم انقلاب اسلامی از نمایشگاه دستاوردهای شرکت‌های دانش‌بنیان سخن می‌گفت اظهار کرد: این نمایشگاه که برای دومین سال برگزار شد، بحمدالله مورد تفقد و توجه رهبر فرزانه انقلاب قرار گرفت و ایشان، فرصتی چهارساعته را برای بازدید از دستاوردهای دانش‌بنیان ارائه شده در این نمایشگاه و گفت‌وگو با فعالان شرکت‌ها اختصاص دادند.

دهقانی با اشاره به رویکرد موضوعی این نمایشگاه و تجه به نقش دانش‌بنیان‌ها در حل نیازهای فناورانه اقتصاد و صنعت گفت: رویکرد امسال این نمایشگاه، نسبت به سال گذشته تفاوت جدی داشت و در حالی که سال گذشته دستاوردها بر مبنای هر نهاد و دستگاه ارائه شد، امسال دستاوردها به صورت موضوعی و در حوزه هایی همچون انرژی، آب و محیط زیست، غذا، دام و طیور و آبزیان، فناوری اطلاعات معادن، حمل و نقل، کشاورزی، ماشین آلات و معادن معرفی شد. هدف اصلی این نمایشگاه، این بود که نقش دانش بنیان ها را در تکمیل زنجیره های ارزش صنایع مختلف و اقتصاد نشان داده و جاهای خالی در زنجیره‌های ارزش را که ‌می‌توان با نقش آفرینی دانش بنیان ها پر شود، نمایان کند.

دهقانی بیان کرد: وقتی رهبر معظم انقلاب بر «دانش بنیان شدن اقتصاد» به عنوان راه تحول و پیشرفت تاکید دارند، لازم است که ما به حوزه های اقتصادی که کشور در آن توانمندی دارد توجه کنیم و مزیت‌ها، نقاط نیازمند کار بیش‌تر و جاهای خالی را در زنجیره‌های ارزش بشناسیم. کشور ما در چند حوزه مزیت ویژه دارد که «انرژی» و«پزشکی و سلامت» از حوزه‌های  مزیت های ویژه ما است، همین طور در آب، محیط زیست و برق، نیازهای جدی داریم؛ همان طوری که رهبری فرمودند برای رسیدن به اقتصاد دانش بنیان یعنی اقتصادی که بهره‌ور است، نوآور است و از فناوری های روزآمد استفاده می‌کند و می تواند محصولات با کیفیت و عرضه کند، می‌بایست در تمامی حوزه های اقتصادمان تأثیر فناوری را مشاهده کنیم.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهور با بیان این‌ که امروز با داشتن قریب به 10 هزار شرکت دانش بنیان توان کافی فناورانه برای حل هر مساله ای در کشور وجود دارد، عنوان کرد: برای این که شرکت ها تجمیع شوند و کارهای بزرگ انجام دهند، حمایت های بدون هدف کارساز نیست و باید کاری کنیم تا این شرکت ها میدان نقش آفرینی و به اصطلاح زمین بازی خود را در اقتصاد کشور پیدا کنند.

دهقانی با بیان این‌که در نسل چهارم معاونت علمی به دنبال بازارسازی برای شرکت ها هستیم، عنوان کرد: معتقدیم در نسل های قبلی معاونت علمی، زیست بوم این شرکت ها توسعه پیدا کرده است و اکنون، هدف اصلی این است که برای شرکت های دانش بنیان بازار ایجاد کنیم. توفیق شرکت های دانش بنیان زمانی است که به جای ارتباط مسقیم با معاونت علمی ریاست جمهوری با دستگاه ها و بازارهای مرتبط خودشان ارتباط پیدا کنند.

وی با تاکید بر نقش همه دستگاه ها در توسعه بازار شرکت‌های دانش بنیان گفت: یکی از برنامه‌های جدی معاونت علمی، ایجاد پیوند میان بازار دستگاه‌ها و ارگان‌ها با ظرفیت‌های فناورانه شرکت‌های دانش‌بنیان است. توسعه بازار دانش‌بنیان‌ها محقق نمی‌شود مگر با  اعتماد دستگاه ها و قرار دادن بازر نیازشان در اختیار این شرکت ها. در همین راستا، قراردادهای همکاری دانش‌بنیان‌ها و دستگاه‌ها، با حجم بازار مشخص، زمان و عدد دقیق، یکی از گام‌های معاونت علمی در راستای ایجاد ای پیوند فناورانه و اقتصادی است.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهور، با اشاره به ایجاد فضای نقش آفرینی برای تجمیع شرکت‌های دانش‌بنیان عنوان کرد: از شرکت های دانش بنیان دعوت می کنیم تا بهصورت فردی یا کنسرسیومی برای مشارکت در پروژه ها نقش آفرینی کنند. خود صنایع و دستگاه ها هم متوجه شده اند که می توانند نیازهایشان را به کمک این شرکت ها رفع کنند و رویدادهای عرضه و تقاضای فناورانه را برگزار می کنند که نتیجه این شناخت، انعقاد قراردادهای بین دانش‌بنیان‌ها با صنایع و دستگاه‌ها برای تامین گلوگاهی‌ترین و فناورانه‌ترین نیازها است.

دهقانی بیان کرد: باید تقدیر و تشکر کرد نخست از رهبر معظم انقلاب که در دو دهه گذشته مستمرا بر دانش بنیان شدن اقتصاد و شرکت های دانش بنیان تاکید داشته اند تا شرکت هایی که زحمت کشیدند تا امروز شاهد این چنین افتخار ملی باشیم.

وی با اشاره به این که دیپلماسی علم و فناوری، یکی از رویکردهای جدی دولت مردمی و معاون علمی است، عنوان کرد: بازار شرکت دانش‌بنیانی که به مرحله ای از بلوغ، فروش و تولید رسیده، در کشور اشباع شده است و باید به دنبال توسعه بازارهای این شرکت‌ها فراتر از مرزهای کشور باشیم؛ همچنین امروزه فناوری به یک مولفه قدرت کشورها تبدیل شده است و بر همین اساس، دیپلماسی دولت مردمی مبتنی بر دانش و فناوری است و دولت، اصلی ترین گفتمانش را بر مبنای علم و فناوری پایه گذاری کرده است.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان با اشاره به صادرات بیش از 2میلیارد دلاری دانش‌بنیان‌ها تا پایان امسال گفت: طبق آمار گمرک سال 1400 به 600 میلیون دلار صادرات دانش بنیان رسیدیم و در سال 1400 این میزان به 850 میلیون دلار رسید. تا پایان مهرماه امسال صادرات شرکت‌های دانش بنیان‌ به 1340 میلیون دلار رسیده است و پیش بینی می‌شود صادرات شرکت‌های دانش‌بنیان تا پایان امسال از مرز 2 میلیارد دلار صادرات عبور کند. اکنون 89 مقصد صادراتی داریم و بحث دیپلماسی علم و فناوری به طور جدی در معاونت علمی دنبال می‌شود به طوری که با کشورهایی که دوست و نزدیک تر هستیم، این تعاملات را به طور جدی دنبال می کنیم و هر هفته هیئت‌های عالی رتبه از این کشورها مهمان زیست‌بوم فناوری، نوآوری و اقتصاد دانش‌بنیان ایران هستند، تعاملاتی که علاوه بر صادرات محصولات دانش‌بنیان، زمینه همکاری‌های اقتدارآفرین فناورانه با سایر کشورها را نیز فراهم می‌کند.

دهقانی، با تاکید بر این که حوزه علم و فناوری اقتدار آفرین است و در حوزه صادرات، سیاست ما صرفا صادرات محصول نیست بلکه به دنبال توسعه همکاری های فناورانه نیز هستیم، افزود: تلاش می‌کنیم تا در حوزه های استراتژیک مانند دارو، سلامت و ... بتوانیم سایت ها و خطوط تولید مشترک داشته باشیم چراکه فعالیت‌های مشترک این چنینی، پیوند خوردن منافع کشورها را به دنبال خواهد داشت و این پیوند منافع به اقتدار کشورها، کاهش اثر تحریم‌ها و توسعه سایر همکاری‌ها کمک خواهد کرد.

 

#24

بیشتر بخوانیم