عوارض تغییرات اقلیمی را با حفظ ذخائر ژنتیکی کاهش دهیم

عوارض تغییرات اقلیمی را با حفظ ذخائر ژنتیکی کاهش دهیم


زمان مطالعه : 2 دقیقه
کد خبر : 68091
تغییرات اقلیمی که به واسطه فعالیت‌ بی‌محابا و مخرب زیست‌محیطی انسان رخ داده است خطرات جدی برای ادامه حیات بشر دارد. خطراتی که شاید با حفظ ذخایر ژنتیکی عوارض کمتری داشته باشند. آن‌طور که قانعی می‌گوید: «با توجه به تغييرات جهاني اقليم و چشم‌انداز شكننده و بحراني منابع آب ‌و خاک كشور، ذخاير ژنتيكي كليد اصلي افزايش بهره‌وري از اين منابع اساسي كشاورزي و زیست‌محیطی هستند.»

 

 

ذخایر ژنتیکی پایه و اساس کلیه تولیدات بیولوژیکی مانند کشاورزی، غذائی، داروئی و بسیاری از لوازم زندگی و صنعتی و شيميائي هستند و افزایش این تولیدات بر پایه بهره‌برداری از این منابع استوار است.

این ذخائر ارزشمند در دنیا به عنوان ثروت ملی یاد می‌شوند و حفظ و نگهداری از آنها را جزء وظایف عموم مردم تلقی می‌کنند. ذخائری که ارزش اقتصادی بالایی دارند و به اعتقاد دوست‌داران محیط‌زیست و فعالان حوزه ژنتیکی عامل بقای نسل بشر هستند.

ایران هم از جمله کشورهایی است که ذخایر ژنتیکی قوی و متنوعی دارد. ذخائری از جنس انسانی، جانوری، گیاهی و میکروارگانیسم‌ها و همچنین بخش‌های قابل همانندسازی آنها، مانند ژنوم، پلاسمید و ارگانیسم‌های زنده، اما کشت نشده و اطلاعات مولکولی و فیزیولوژی و ساختاری که مربوط به آنها.

«این ذخائر ژنتیکی با حوزه‌های امنیت غذایی، امنیت اقتصادی و فرهنگی ارتباط مستقیمی دارند و حفظ این بانک‌های ژنی از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند.» مصطفی قانعی دبیر ستاد توسعه زیست‌فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با بیان این مطلب، می‌گوید: گونه‌های زیستی که در یک سرزمین وجود دارند ممکن است ویژگی‌های منحصر به فردی داشته باشند که در زمان حال یا آینده بهره برداری‌های مهمی از آنها صورت گیرد. برای همین باید همه مردم برای حفظ این ثروت‌های ملی همت کنند.

وی افزود: یکی از مهم‌ترین اقدامات ستاد در این حوزه تشکیل گروه زيست بانك و ذخایر ژنتیکی بود که با هدف برنامه‌ريزي ملي و هماهنگي ميان مراكز ذخاير ژنتيكي و زيست‌بانك‌هاي فعال كشور شکل گرفت.

این کارگروه جلوگیری از موازی کاری، افزايش تعامل با دیگر بازیگران این عرصه، افزایش همكاري،‌ همفكري و ارايه راه‌كارهاي مناسب برای رفع مشكلات موجود و برنامه‌ريزي برای ارتقاي كيفيت و كميت خدمات بانك‌هاي ژن و زيست‌بانك‌هاي كشور را پیگیری می‌کند.

این اقدامات با هدف حفظ و بهره‌برداری پایدار از این منابع که تضمین‌کننده حیات کشور است صورت می‌گیرد. همه این برنامه‌ها با هماهنگی و هم‌افزایی همه بازیگران اجرایی می‌شود تا برنامه‌ريزي برای ارتقاي كيفيت و كميت خدمات بانك‌هاي ژن و زيست‌بانك‌هاي كشور به درستی صورت گیرد.

گزارش از مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری

پایان پیام/23

اخبار مرتبط:

مرکزی که از ۵۰ هزار نمونه زیستی نگهداری می‌کند

اهداف سرقت ذخایر ژنتیکی ایرانیان

بهره‌برداری اقتصادی از ذخایر ژنتیکی حمایت می‌شود

نظرات شما
تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی،
خیابان لادن، پلاک 20 (کد پستی : 1991745681)
تلفن : 83530
ایمیل : pr@isti.ir
بیشتر بخوانیم