جایگاه فناوریهای مواد و ساخت پیشرفته در زیست بوم فناوری کشور
از آنجایی که با استفاده از دانش و فناوری میتوان مواد خام را به مواد پیشرفته با ارزش افزوده بالاتر تبدیل کرد توجه بیشتر به موضوع مواد پیشرفته و سیاست گذاری مناسب در این زمینه مقدمات گذار از وضعیت خام فروشی منابع را فراهم میکند.
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، مواد پیشرفته کلید توسعه فناوری و تولید ثروت در کشورها است. حوزه فناوری های مواد و ساخت پیشرفته شامل فلزات، سرامیک ها، پلیمرها و کامپوزیت های پیشرفته و فرایندهای ساخت و تولید آنها می شود و توسعه اغلب فناوری های پیشرفته همچون هوا فضا، انرژی های تجدیدپذیر، میکروالکترونیک و زیست فناوری در گرو دسترسی به مواد پیشرفته و فناوری های مرتبط با آن است.
بر این اساس فناوری های مواد پیشرفته و فرآیندهای ساخت آنها یکی از اولویت های اصلی در سیاست های علم و فناوری کشورهای مختلف به شمار می رود. نگاهی به محدودیت های سال های گذشته کشور در دسترسی به برخی از این مواد به خوبی مبین اهمیت کلیدی این حوزه است. از آنجایی که با استفاده از دانش و فناوری می توان مواد خام را به مواد پیشرفته با ارزش افزوده بالاتر تبدیل کرد توجه بیشتر به موضوع مواد پیشرفته و سیاست گذاری مناسب در این زمینه مقدمات گذار از وضعیت خام فروشی منابع را فراهم می کند.
از سویی همه بخش های صنعتی تحت تاثیر نفوذ مواد پیشرفته قرار دارند و رقابت پذیری آنها به طور فزاینده ای به قابلیت جایگزینی مواد پیشرفته با مواد متدوال بستگی دارد. مواد پیشرفته نه تنها عنصر کلیدی برای توسعه صنایع جدید و پیشرفته است بلکه این مواد می توانند در صنایع مرسوم همچون نساجی، خودروسازی و تولید و توزیع نیرو نیز تحولات اساسی ایجاد کند.
همچنین مواد پیشرفته به شدت تحت تاثیر فنون و روش های ساخت قرار دارند و توسعه کاربرد آنها به گونه ای غیر قابل تفکیک با روش ها و فرآیندهای ساخت شان عجین شده است بنابراین فناوری های ساخت پیشرفته از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
با درک اهمیت اقتصادی و راهبردی مواد پیشرفته معاونت علمی و فناوری ستاد توسعه فناوری های مواد و ساخت پیشرفته را تاسیس کرده است تا با مشارکت همه ذی نفعان مقدمات توسعه نظام نوآوری بخشی در این حوزه فراهم شود.
انتهای پیام/25
Send to friends