رئیس مرکز توسعه فناوری های راهبردی خبر داد
برگزاری دورههای پسادکتری فناورانه در شرکتهای دانش بنیان با حمایت معاونت علمی
به گزارش خبرنگار مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، نشست خبری سعید سرکار، رئیس مرکز توسعه فناوری های راهبردی در محل آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز برگزار شد.
وی در ابتدا بر اهمیت اطلاعرسانی در حوزه های تکنولوژیک اشاره کرد و گفت: مردم باید در جریان پیشرفت ها باشند، اخبار علم و فناوری از آن دست مقولات امیدآفرین است و ما باید به شکلی شفاف این فضا را به مردم گزارش دهیم.
سرکار ادامه داد: اقتدار ملی ما در گرو اقتدار تکنولوژیک است و اگر امروز اگر در اقتدار دفاعی - نظامی به جایگاهی رسیده ایم، مرهون پیشرفت ما در حوزه تکنولوژی است. حتی اقتدار ما در حوزه اقتصادی متکی بر فناوری و اساسا طرح گفتمان اقتصاد دانش بنیان هم ناظر به همین جایگاه علم و فناوری است. اقتصادی که دانش بنیان و تکنولوژیک است، دیگر کشورها را به خود وابسته می کند و مادامی یک اقتصاد پویا است که دیگرانی به او وابسته باشند و این تدبیر مقام معظم رهبری بود که تحقق این جنس از اقتصاد را به معاونت علمی واگذار کند؛ به تعبیری، اقتدار تکنولوژیک فوندانسیون اقتدار ملی است.
به گفته او، معاونت علمی سکانداری تنظیم گری و تسهیلگری در زیست بوم اقتصاد دانش بنیان را در دستور کار خود دارد که البته تحقق این مهم در گرو همکاری سایر بخش های حاکمیتی است تا در نتیجه این همکاری، هم افزایی شکل بگیرد.
رئیس مرکز توسعه فناوری های راهبردی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری همچنین بر برنامه های این مرکز در دوره جدید متمرکز شد و گفت: از جمله ستادهایی که در دوره جدید زیرمجموعه مرکز توسعه فناوری های راهبردی قرار گرفته کند، میتوان به بیوسلامت، نانو، مواد پیشرفته، علوم شناختی و اتصال پذیری اشاره کرد که البته این تقسیم بندی فعلا اعلام رسمی نشده است. همچنین، شبکه آزمایشگاهی و راه اندازی آزمایشگاه های ملی و راهبردی در این مرکز از دیگر برنامه های ما در دوره جدید است.
وی، همچنین، کانون پتنت را از دیگر برنامه تحت مدیریت مرکز توسعه فناوری های راهبردی دانست و گفت: در دوره جدید کانون پتنت فعالیت خود را به صورت جدی و شاداب شروع میکند چرا که در دوره ای افت کرده بود و از جنب و جوش و جریان خود خارج شده بود.
سرکار از اجرای برنامه پسادکتری فناورانه هم خبر داد و گفت: این برنامه با همکاری وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، دانشگاه ها و حضور پر رنگ شرکت های دانش بنیان رقم خواهد خورد.
وی ادامه داد: ما در دانشگاه ها، دانشجویان را تنها دانا تربیت می کنیم اما از توانایی آنها غافل هستیم. این در حالی است که دانایی با توانایی متفاوت است، دانشجویان ما مهارت لازم را ندارند؛ البته دانشجویان پزشکی و پیراپزشکی از این قاعده مستثنی هستند و در این حوزه دغدغه مندی مهارت به رسمیت شناخته شده است و آنها حین آموزش مهارت هم می بینند.
رئیس مرکز توسعه فناوریهای راهبردی معاونت علمی ریاستجمهوری با بیان اینکه در حال حاضر کشور با بحران اشتغال دانشآموختگان مواجه است، خاطر نشان کرد: این در حالی است که برای این دانشآموختگان ظرفیت جذب ایجاد نکردیم، ولی در مقابل اساتید دانشگاهها میتوانند با اجازه هیات امنای دانشگاه، شرکت دانشبنیان تاسیس کنند و بر اساس آماری که در اختیار دارم، حدود هزار و ۱۰۰ نفر از اساتید دانشگاه یا مؤسس شرکت دانشبنیان و یا سرپرست تحقیق و توسعه شرکت هستند که فارغالتحصیلان دانشگاهی میتوانند در این شرکتها مشغول به فعالیت شوند.
وی ضمن تشریح جزئیات دوره پسادکتری فناورانه (TOP) در شرکتهای دانشبنیان، توضیح داد: این طرح را به معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیسجمهور ارائه دادیم و او نسبت به این طرح رویکرد مثبتی دارد. ما در طرح پسادکتری فناورانه به دنبال این هستیم که شرکتهای دانشبنیانی که اساتید دانشگاهها در آنها فعالیت دارند، افراد دارای مدرک دکتری را جذب کنند تا آنها بتوانند دوره پسادکتری فناورانه خود را در این شرکتهای دانشبنیان سپری کنند.
به گفته او، بر اساس این طرح، شرکتهای دانشبنیان مشارکت کننده در این طرح باید پروژه فناورانه را با مشارکت این دانشآموختگان تعریف کنند و در پایان دوره، فرد باید یک اختراع بینالمللی ثبت کند و به خلق فناوری منجر شود و یا سطح محصول فناورانهای را ارتقاء دهد.
سرکار ادامه داد: معاونت علمی ریاستجمهوری ۸۰ درصد حقوق این فرد را به مدت دو سال تامین خواهد کرد و ۲۰ درصد حقوق و بیمه و مالیات نیز توسط شرکت پرداخت خواهد شد. در پایان دوره پسادکتری فناورانه گواهی پسادکتری توسط دانشگاه صادر میشود و از این طریق اشتغال دانشآموختگان دانشگاهی تضمین خواهد شد.
برنامه جریان ساز از دیگر برنامه هایی بود که از سوی سرکار در این نشست خبری طرح شد.
وی در توضیح این طرح خاطرنشان کرد: ما بیشتر کارخانه داریم تا صنعت و امروز از این ظرفیت که صاحب صنعت شویم، برخوردار هستیم و می کوشیم تا با همکاری وزارت صمت برنامه ای هدفمند برای بومی سازی و پویایی صنعت پیش ببریم.
سرکار ادامه داد: زمانی می توانیم از صنعت ماشین سازی حرف بزنیم که خودمان ماشین سازی کرده و آن را بروز رسانی کنیم. یکی از برنامه هایی که ما در این حوزه باید دنبال کنیم، در گام اول، رسیدن به ارزیابی در این خصوص است که کدام ماشین آلات را باید به روزرسانی کنیم و چقدر این مهم توجیه اقتصادی دارد و دوم اینکه صنایع چه نیاز تکنولوژیکی دارند، با چه تکنولوژی ای ارتقا می یابند و ... البته معاونت به تنهایی از انجام این مهم بر نمی آید و به همکاری دیگر بخش ها نیاز دارد.
وی تصریح کرد: شرط موفقیت یک برنامه منوط به چهار رکن اعم از هدف گذاری درست، داشتن برنامههای عملکردی، مجری توانمند و نظارت و ارزیابی است و ضعف در هر یک از ارکان یک برنامه را ابتر می کند. تلاش ما در دوره جدید رساندن یک برنامه به خروجی مورد انتظار و پویایی اکوسیستم است.
رئیس مرکز توسعه فناوریهای راهبردی معاونت علمی ریاستجمهوری در این راستا به تجربه توسعه فناوری نانو در کشور گریز زد و گفت: وقتی کار توسعه فناوری در حوزه نانو را کلید زدیم، رتبه ۵۷ دنیا بودیم اما الان به رتبه چهارم رسیده ایم و در دنیا به عنوان یکی از بازیگران حدی این عرصه شناخته می شویم. اقتصاد ستاد توسعه نانو، 1.6 میلیارد دلار در سال 1402 فروش محصولات مبتنی بر نانو این در حالی است که تنها 300 میلیارد تومان بودجه دارد که خود عدد قابل تاملی است. امید داریم در معاونت علمی از الگوهای موفق الهام بگیریم و تکثیر کنیم. واقعیت این است که معاونت علمی جریان دانش بنیانی، ادبیات و گفتمانی را کلید زد و عملیاتی کرد.
#15
Send to friends