system
به مدد «زیست‌بوم نوآوری» کارآفرینی دانشگاهی‌ها افتخارآفرین شده است
به مدد «زیست‌بوم نوآوری» کارآفرینی دانشگاهی‌ها افتخارآفرین شده است
ستاری در نشست شورای اقتصاد مقاومتی استان خراسان شمالی:

به مدد «زیست‌بوم نوآوری» کارآفرینی دانشگاهی‌ها افتخارآفرین شده است


زمان مطالعه : 10 دقیقه
کد خبر : 45396
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری بیان کرد: جهت‌گیری دانشگاه با روندی شتابان و با سرعت هرچه تمام‌تر به سوی دانشگاه فناور و دانشگاه کارآفرین در حال حرکت است. نشان به این نشان که این روزها، گرداندن یک کسب و کار فناورانه دانشگاهی از سوی یک دانشجو یا عضو هیأت علمی، نه تنها مذموم نیست بلکه افتخارآفرین است در حالی که تا چند سال پیش چنین نگرشی حاکم نبود.

 

 

 

 

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع‌رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری، سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری در سفر یک روزه به استان خراسان شمالی، با حضور در نشست شورای اقتصاد مقاومتی این استان در جمع مسئولان محلی، دانشگاهیان و فعالان فناور این استان سخن گفت.

ستاری از اهمیت دانشگاه‌ها در رونق زیست‌بوم کارآفرینی و نوآوری گفت و ادامه داد: دانشگاه‌ها،  بخشی مهم و جدایی ناپذیر از زیست‌بوم نوآوری به حساب می‌آیند و حرکت نیروی انسانی جوان و خلاق در مسیر کارآفرینی، با نقش سرنوشت‌ساز دانشگاه ممکن می‌شود.

وی بر ضرورت از میان رفتن مرزهای اندیشه‌ای و فیزیکی میان دانشگاه و جامعه تأکید کرد و گفت: مرز میان دانشگاه با صنعت، جامعه و اقتصاد بی‌معنا است و باید تعامل میان دانشگاه با تمامی بخش‌ها افزایش یابد.

رییس بنیاد ملی نخبگان با بیان این‌که دانشگاه باید مسیر خود و دانشجویانش را به سوی نوآوری هدایت کند، ابراز کرد: دانشگاه وابسته به پول دولتی، سقف پرواز و آرزوهای محدودی دارد. دانشگاه باید بخش قابل توجهی از بودجه خود را از محل فروش فناوری، ایجاد کسب و کارهای دانش‌بنیان و استارتاپی همچنین قراردادهای ارتباط با صنعت کسب کند.

ستاری، از نقش جریان‌ساز دانشگاه‌ها در نگرش نیروی انسانی جوان و تحصیل‌کرده به کارآفرینی گفت و ادامه داد: سقف آرزوی یک دانشجو نباید در حد گرفتن یک مدرک تحصیلی و آرزوی استخدام محدود شود. دانشگاه می‌تواند نیروی انسانی را به بلوغی برساند که ایده نوآورانه خود را به یک کسب و کار ارزش‌آفرین و اشتغال‌زا برساند.

 

ما مسئولیم

 

رییس بنیاد ملی نخبگان، دانشگاه و جامعه را نسبت به فرزندان جوان و خلاق خود مسئول دانست و گفت: دانشگاه باید نسبت به اشتغال و آینده جوانی که بهترین سالیان عمر خود را برای تحصیل در دانشگاه صرف می‌کند، مسئول است. دانشجویی که  با صرف هزینه و حمایت جامعه تحصیل کرده است، باید در مسیری هدایت شود که باری از دوش جامعه بردارد.

وی افزود: اعضای هیأت علمی در این حرکت نقش مهمی ایفا می‌کنند و می‌توانند دانشجوی جوان و خلاق را در مسیر صحیح ساختن آینده و کارآفرینی با تجاری سازی این ایده ها حمایت و هدایت کنند. دانشجویان درس می‌خوانند تا یک اقتصاد بسازند و ارزش افزوده و اشتغال خلق کنند.

ستاری از حرکت شتابان دانشگاه‌ها و تحول در جهت‌گیری نسبت به آینده نیروی انسانی گفت و ابراز کرد: خوشبختانه جهت‌گیری دانشگاه با روندی شتابان و با سرعت هرچه تمام‌تر به سوی دانشگاه فناور و دانشگاه کارآفرین در حال حرکت است. نشان به این نشان که این روزها، گرداندن یک کسب و کار فناورانه دانشگاهی از سوی یک دانشجو یا عضو هیأت علمی، نه تنها مذموم نیست بلکه افتخارآفرین است در حالی که تا چند سال پیش چنین نگرشی حاکم نبود. این فرهنگ جدید با اهمیت بخشیدن به نیروی انسانی باید در تمامی دانشگاه‌ها تسری پیدا کند و باید به نیروی انسانیی ویژه اهمیت داده شود.

 

تحول در نگرش‌ها

 

معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری، بر حرکت استان خراسان شمالی در مسیر توسعه زیست بوم کارآفرینی  با هم‌دلی و همراهی تمامی بخش‌ها تأکید کرد و افزود: خراسان شمالی جزو استان‌های نوپا است و در توسعه زیست‌بوم کارآفرینی و نوآوری نخستین گام‌ها را برمی‌دارد اگرچه باید با شتاب بیش تری حرکت کند اما در مسیر درستی قرار دارد است. باید وقت بگذاریم و بسیاری از مسائل را متحول کنیم. تلاش می‌کنیم تا رونق زیست‌بوم نوآوری در این استان با حمایت‌های زیرساختی و توسعه پارک علم و فناوری، مراکز نوآوری و شتابدهنده‌ها محقق شود.

ستاری، اقتصاد دانش‌بنیان را استوار بر دو ستون نیروی انسانی خلاق و ارزش‌ نهادن جامعه به نوآوری نیروی انسانی دانست و گفت: نیروی انسانی جوان و خلاق، مرزهای پیشرفت و توسعه در استان را در می‌نوردد و مهم، توجهی و ارج‌نهادن استان به خلاقیت‌های او است.

به گفته معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری، خراسان شمالی علاوه بر آن‌که پتانسیل بالایی در حوزه‌های گوناگون فناوری دارد و بیش از  30 هزار دانشجو و 600 عضو هیات علمی فرصت مغتنمی است که می تواند اقتصادی متکی و مبتنی بر خلاقیت نوآوری را برای این استان رقم بزند.

ستاری همچنین نوپا بودن استان را یک مزیت برای حرکت به سوی توسعه زیست‌بوم کارآفرینی، نوآوری و نیز بنانهادن صحیح نخستین سنگ‌های اقتصاد دانش‌بنیان قلمداد کرد و گفت: خراسان شمالی به آسیب های ناشی از بودجه نفتی و مشکلات بروکراسی آلوده نشده است و این مجال فراهم است که بسیاری از زیرساخت های و رویکردهای فکری اقتصاد دانش‌بنیان را در این استان پایه نهاد.

معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری با بیان این‌که اقتصاد آغشته به پول نفت، نمی‌تواند توسعه یابد و راهگشای مشکلات کشور باشد، اظهار کرد: هیچ اقتصاد موفقی در دنیا بر این اساس شکل نگرفته است و یک اقتصاد موفق بر مبنای ویژگی های ذاتی استان و خلاقیت نیروی انسانی در مسیر این ویژگی‌ها اتفاق می‌افتد. اقتصاد نفتی دولت‌های فربه با قوانین دست و پاگیر و متناقض را منجر می‌شود که خوشبختانه خراسان شمالی به عنوان یک استان نوپا، به این آسیب‌ها آلوده نشده است.

ستاری، نقش‌آفرین بودن بخش خصوصی در پژوهش را یک مؤلفه برجسته اقتصاد دانش‌بنیان دانست و افزود: پژوهش کار دولت نیست و صرفاً باید زیرساخت و زمینه را برای انجام پژوهش به دست بخش خصوصی هموار کند. پژوهشی که تمم بودجه خود را با تمنای بودجه دولتی پیش ببرد به محصول کارآمد نمی‌رسد و چیزی در دستان جامعه شکل نمی‌گیرد. اگر می‌خواهیم از پژوهش، محصول بگیریم باید دست بخش خصوصی را بگیریم و به این عرصه وارد کنیم.

به گفته معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری اعداد سرمایه‌گذاری دولت بر روی پژوهش، بیش از 5 تا 10 درصد نیست البته دولت باید در پژوهشهای پایه که قرار نیست تا چند سال به محصول منجر شود، سرمایه‌گذاری کند. در معاونت علمی و فناوری روی پژوهش‌های basicمرز دانش، به طور جدی سرمایه‌گذاری می‌کنیم اما ادبیات این نوع پژوهش، متفاوت است و بخش عمده پژوهش‌های ما کاربردی است و باید بخش عمده پژوهش های ما کاربردی باشد و به دست بخش خصوصی توسعه یابد.

 

میدان‌داران اقتصاد و اشتغال

معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری از میدان‌داری شرکت‌های دانش‌بنیان و استارتاپی در اقتصاد کشور گفت و ادامه داد: استارتاپ‌هایی میلیاردی ایرانی، به یک بخش قابل اعتنا و اثرمند در اقتصاد تبدیل شده اند در حالی‌که تا همین چند سال پیش با یک حقوق کارمندی قابل خریداری بودند اما اکنون هزاران میلیارد تومان ارزش‌گذاری می‌شوند. این در حالی است که این گونه کسب و کارها، متکی به دارایی فیزیکی نیستند و ضمن این‌که آلاینده نیستند و باری به روی دوش جامعه نمی‌گذارند، از خلاقیت، ارزش افزوده خلق می‌کنند.

ستاری، سوار شدن نوآوری بر ماده خام را مهم‌ترین شاخصه این کسب‌وکارها دانست و افزود: ارزش افزوده این شرکت‌های را در مقایسه میان ارزش افزوده یک داروی نوترکیب تولید شده و بشکه‌های نفت می‌توان به روشنی دریافت. ارزش افزوده حاصل از فروش یک ویال چند گرمی داروی بیوتک، بالاتر از صدها بشکه نفت خام است. شرکت های دانش بنیان دارویی ایران که اکنون در بازارهای منطقه سرآمد هستند این ارزش افزوده را خلق و به اقتصاد مبتنی بر نوآوری رنگ واقعیت بخشیده‌اند.

وی افزود: تنها یک شرکت دانش بنیان ایرانی بیش از 130 میلیون دلار را با فروش 70 کیلیوگرم داروی دانش‌بنیان بیوتک به روسیه به ارمغان آورده است، بنابراین ارزش افزوده و دانشی که ماده خام را به یک محصول نوآور تبدیل می‌کند برگ برنده کسب و کارهای دانش‌بنیان و استارتاپی در برابر ساختار اقتصاد سنتی است.

 

ستاری راه ماندگاری سرمایه ارزشمند انسانی را همراهی و هم‌دلی برای شتابان شدن روند رونق زیست‌بوم کارآفرینی و نوآوری دانست و ابراز کرد:  اگر زیست بومی ایجاد شد که 10 نیروی انسانی تحصیل کرده بتوانند ادامه فعالیت دهند و ماندگار شوند، قطعا الگو و انگیزه بخشی برای بازگشت و ماندگاری دیگر نخبگان و تحصیل‌کردگان خواهند شد. فرآیند رونق زیست بوم، طولانی مدت است و امادگی داریم تا زیرساخت هایی را برای حضور بخش خصوصی و فعالیت کسب و کارهای دانش‌بنیان و استارتاپی هموار کنیم.

وی افزود: جامعه باید بیاموزد که «خلاقیت» و «نوآوری» را محور و مبنای ارزش‌گذاری فرد قرار دهد. استان باید اولویت خود را میان یک معدن تازه کشف شده یا یک نخبه تازه به کشور بازگشته، انتخاب کند. چنین تفکراتی است که اقتصادی را بر پایه تفکر خلاقانه نیروی انسانی شکل می‌دهد. سرمایه‌گذاری خطرپذیر در همین راستا است و مفهوم آن سرمایه‌گذاری دوراندیشانه روی خلاقیت جوانی است که در مدت کوتاهی می تواند به ستونی استوار در بدنه اقتصاد تبدیل شود.

 

افتتاح مرکز نوآوری «روستای خلاق»

مرکز نوآوری روستای خلاق مرکز رشد شیروان با حضور سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس حمهوری افتتاح شد

 

این مرکز نوآوری با هدف توسعه فرهنگ کارآفرینی و ایجاد کسب و کارهای نو واستارتاپ ها در بین جوانان تحصیل کرده روستایی وآموزش و توانمند سازی جوانان خلاق ودارای ایده های نو،کمک به تجاری سازی طرح‌ها و ایده ها شکل گرفته است.

 

در مرکز نوآوری روستای خلاق شیروان ۲۵واحد فناور در آن مستقر هستند و حوزه هایی همچون فناوری اطلاعات و ارتباطات،گیاهان دارویی و نانویی را در برمی گیرد.

 

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری در این مراسم و در فضایی صمیمی، پای صحبت جوانان خلاق و فناور نشست و بعد از ارائه راهکار، حمایت‌های لازم برای تسهیل در رسیدن به اهداف آنان صورت داد.

 

رونمایی از چند دستاورد دانش‌بنیان خراسان شمالی

 

بر اساس این گزارش، معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری در سفر یک روزه به استان خراسان شمالی، چند دستاورد دانش‌بنیان را رونمایی و از تازه‌ترین دستاوردهای فعالان دانش‌بنیان و استارتاپی  این استان دیدن کرد.

در نخستین بخش از این سفر یک روزه، خط تولید آسفالت پلیمری شرکت دانش بنیان  لارین گام که با فناوری بومی محقق شده است  با حضور معاون علمی و فناوری رییس جمهور افتتاح شد. آسفالت پلیمری این شرکت دانش بنیان علاوه بر کاهش ۶۰درصدی هزینه ها ،از طول عمر بالایی برخوردار است.

همچنین در بازدید معاون علمی و فناوری رییس جمهوری از مراکز تحقیقاتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، از طرح‌های در آستانه تولید صنعتی و دارای قابلیت تجاری سازی این دانشگاه رونمایی شد. در این مراسم، ستاری از پروژه استخراج رنگدانه پروتئینی فیکوسیانین از ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس دانشگاه بجنورد دیدن کرد.

با حضور ستاری در پارک علم و فناوری استان « نمایشگاه دستاوردهای شرکتهای دانش بنیان خراسان شمالی» گشایش یافت.

در این نمایشگاه علاوه بر محصولات و یافته‌های شرکت های دانش بنیان، دستاوردهای صنایع خلاق، واحدهای فناور پارک علم و فناوری و تعدادی از واحدهای صنعتی خراسان شمالی نیز به نمایش درآمد. ستاری ضمن بازدید از این نمایشگاه از غرفه های ۱۲ شرکت دانش بنیان و ۱۱ شرکت خلاق شرکت کننده دیدن کرد و با مدیران و مسئولان این شرکت ها به گفت و گو پرداخت.

ستاری همچنین از مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه بجنورد دیدن کرد که در این بازدید ، فناوران مستقر در این مرکز رشد، تازه‌‌ترین دستاوردهایشان را به معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری معرفی کردند.

پایان پیام/24

 

تصاویر

نظرات شما
تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی،
خیابان لادن، پلاک 20 (کد پستی : 1991745681)
تلفن : 83530
ایمیل : pr@isti.ir
بیشتر بخوانیم

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس:

تغییر فونت: