تونل میکروب‌زدایی براساس فناوری پلاسمای سرد

تونل میکروب‌زدایی براساس فناوری پلاسمای سرد


زمان مطالعه : 2 دقیقه
کد خبر : 83393
علیرضا گنجوئی*

پلاسمای سرد یا غیرحرارتی اتمسفری با استفاده از یک میدان الکتریکی یا الکترومغناطیسی در یک محیط گازی ایجاد می‌شوند.

انرژی این میدان‌ها باعث می‌شود تا الکترون‌های آزاد موجود در محیط، شتاب گرفته و باعث یونش سایر اتم‌هــا و مولکول‌های گاز شوند و الکترون‌ها، یون‌ها و گونه‌های فعال و غیرفعال دیگری مانند رادیکال‌ها، حالات برانگیخته، امواج الکترومغناطیسی از جمله اشعه ماوراء بنفش و . . . در محیط تولید شوند.

در نتیجه، محیطی شکل می‌گیرد که به‌طور عمده شامل مولکول‌ها و اتم‌ها، حالات برانگیخته، یون‌های
مثبت و منفی، رادیکال‌های آزاد، الکترون‌ها، اشعه ماوراء بنفش و گونه‌های اکسیژن و نیتروژن واکنش‌پذیر مانند ازن، سوپراکسید، رادیکال‌های هیدروکسیل، اکسیژن منفرد، اکسیژن اتمی، اکسید نیتریک یا دی‌اکسید نیتروژن اسـت.

نکته جالب توجه این است که با محیطی به‌عنوان پلاسمای تخلیه الکتریکی سروکار داریم که همه این عوامل ضدمیکروبی را برای از بین بردن میکروارگانیسم‌هایی مانند باکتری‌ها، مخمرها و حتی اسپورهای باکتریایی و قارچی را در خود دارد.

محصول ساخته‌شده در شرکت دانش‌بنیان بوتیاتک، یک تونل میکروب‌زدایی براساس فناوری پلاسمای سرد است. از این تونل‌های پلاسمایی و UV جهت میکروب‌زدایی محصولات غذایی، کشاورزی و محصولات بهداشتی می‌توان استفاده کرد.

در حوزه مواد غذایی و فرآوری محصولات کشاورزی، پارامترهایی مانند راحتی در استفاده، کیفیت بالای غذا و ایجاد حس خوب در مصرف‌کننده، ماندگاری طولانی، تازگی، عدم‌استفاده از مواد افزودنی، استفاده از فرآیندهای سازگار با محیط‌زیست و تولید با هزینه کم، تعیین‌کننده است.

امروزه در بسیاری از کشورهای صنعتی، از پلاسمای سرد اتمسفری به‌عنوان یک روش ضدعفونی در حوزه بسته‌بندی، تجهیزات و حتی فرآوری مواد غذایی و خود محیط فرآوری استفاده می‌شود. در حوزه آلودگی‌زدایی سطوح مواد غذایی، توانمندی پلاسمای سرد اتمسفری و تابش UV برای اصلاح کیفیت میکروبیولوژی طیف گسترده‌ای از مواد غذایی جامد از جمله توت‌فرنگی، گوجه‌فرنگی، گوشت مرغ، برش‌های پنیر، هویج، هندوانه یا کاهو و غذاهای مایع مانند شیر، سیب و عصاره پرتقال و آندواسپرم مایع نارگیل و . . . ثابت شده است.
پلاسمای سرد غیرحرارتی دارای مزایای بسیارمهمی در حوزه صنایع غذایی است که آن را تبدیل به یک فناوری مطمئن و کاربردی برای افزایش ماندگاری مواد غذایی و محصولات کشاورزی کرده اسـت.
این تونل‌ها توانایی از بین بردن میکروب‌های تولیدکننده آفلاتوکسین در محصولاتی مانند پسته، خرما، مرکبات و غیره را دارا است. آفلاتوکسین، یک توکسین میکروبی است که در ابتلاء انسان به برخی از سرطان‌ها مانند سرطان کبد نقش دارد.

* موسس شرکت دانش‌بنیان بوتیاتک

منبع: isti.ir

نظرات شما
تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی،
خیابان لادن، پلاک 20 (کد پستی : 1991745681)
تلفن : 83530
ایمیل : pr@isti.ir
بیشتر بخوانیم
 ایران سومین کشور دارای سامانه صنعتی پلاسمای سرد تحت خلاء است
ایران سومین کشور دارای سامانه صنعتی پلاسمای سرد تحت خلاء است
97/03/21 - 11:53
اوج کشاورزی و صنایع غذایی با فناوری نانو
اوج کشاورزی و صنایع غذایی با فناوری نانو
97/03/19 - 12:17
فناوری پلاسما چگونه کیفیت تولید را افزایش می‌دهد
فناوری پلاسما چگونه کیفیت تولید را افزایش می‌دهد
96/06/27 - 12:10