جولانگاهی برای ایدههای نو
ماهیت علوم اعصاب و شناختی و نقش پررنگی که این علوم در نظام سلامت و خدمات عمومی دارند باعث شده است تا دانش مغز به عنوان یک دانش عمومی و پرکاربرد ظاهر شود. همین موضوع باعث شده است تا ورود این دانش به چرخه ثروت نتایج مثبتی برای سرمایه گذاران و دولت ها داشته باشد. مغز، فعالیت ها و بیماری های مرتبط با آن که از زندگی روزمره انسان ها قابل جدایی نیست از آن حوزه ای جذاب برای مهندس ها و فناوران ساخته است.
گسترده شدن و استحکام روابط میان علوم اعصاب و دیگر علوم در سایه علوم شناختی نیز مزید بر علت شده است تا فناوری های مطالعه مغز، تحریک مغز و ایمپلنت های عصبی پیشرفت روز افزونی داشته باشند و تبدیل به یک نقطه عطف در سیر پیشرفت این علوم شوند. همین موضوعات نقطه سرمایه گذاری امنی برای بسیاری از ارگان های دولتی، شرکت های خصوصی و کانون های کارآفرینی در سراسر دنیا شده است. استارتاپ در لغت به معنی کسب و کار نوین است که ارتباط تنگاتنگی با فناوری های کامپیوتری دارد. از زمان پیشرفت چنین فناوری هایی، مغز عرصه مناسبی برای مبتکران و صاحبان ایده های نو بوده است تا ایده های خود از یک نرم افزار ساده گرفته تا ایده های بلند پروازانه اس همچون ساخت مغز مصنوعی را روی آن پیاده کنند. در طول زمان استارتاپ های فراوانی با موضوع ارتباط زیست شناسی و کامپیوتر شکل گرفته اند و جدیدا چندین استارتاپ مغز را هدف گرفته اند. طی یک طبقه بندی کلی غالب این استارتاپ ها که موضوع فناوری عصبی را هدف قرار داده اند در چهار گروه واسط های مغزی و ماشین، تحریک عصبی، ایمپلنت مغزی و پایش عصبی قرار می گیرند.
به عنوان مثال می توان به بیماری صرع اشاره کرد. تلاش برای درمان صرع با داروها و روش های جراحی مختلف قدمتی دیرینه دارد اما در حال حاضر فناوری های عصبی نیز پا به این میدان گذاشته اند. نوروپیس یکی از استارتاپ هایی است که در صدد بر آمده تا با طراحی یک ایمپلنت خاص و تعبیه آن با جراحی در مغز، تکانه های الکتریکی را کنترل کرده و از وقوع تشنج در مبتلایان جلوگیری کنند.
یک زندگی بدون درد آرمان این استارتاپ ها است. شمار بیمارانی که از دردهای مزمن رنج می برند رو به افزایش است. مطالعات، پایه های عصبی درگیر در رخداد بسیاری از دردهای مزمن را شناسایی کرده است. چنین اطلاعاتی در ساخت داروها برای درمان بیماری هایی مثل سندروم روده تحریک پذیر و میگرن کمک شایانی کرده است.
عضو ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
Send to friends